Avl

GS-året 2023

I løpet av 2023 kom det resultater på omtrent 33 800 genotypa dyr, hvorav 20 748 av prøvene er fra hunndyr bestilt av produsent. De resterende ca. 13 000 dyrene er seminoksekandidater og embryoemner genotypet i regi av Geno. Totalt er det per april 2023 over 241 000 genotypa dyr inkludert i avlsverdiberegningene.

Hanna Retzius

Storlien Avlsforsker i Geno

I 2023 fikk du resultater fra GS-testing fortere enn noen gang! Selv om resultatet kommer raskt anbefales det å genotype som kalv eller før beiteslipp, slik at resultatet er på plass i god tid før inseminering. Lilli Bendriss, Lykkelita og de andre på beite ble GS-testet i god tid før beiteslipp.

Foto: Eva Husaas

Av de 20 748 prøvene bestilt av produsenter i løpet av 2023 har Biobank mottatt 89 prosent. Det er forventet at prøver bestilt mot slutten av 2023 kommer inn i løpet av 2024. Dermed medfører det at prosentandelen mottatte prøver for 2023 øker utover i 2024.

Fordelingen av bestilte prøver gjennom året viser at det er færrest bestillinger på sommeren, noe som er forventet fordi mange dyr er ute på beite (se figur 1).

Figur 1: Bestilte GS-prøver fordelt over måneder for året 2023.

Fra bestilt prøvemateriell til publiserte avlsverdier

Vi sier at det tar fire til åtte uker fra Biobank mottar prøvene fra produsent til avlsverdier med genotypeinformasjon blir publisert. Figur 2 viser prøveflyten fra Biobank mottar ørevev innsendt fra produsentene til publisering av avlsverdier. Den totale leveringstiden avhenger av hvor fort kalven blir registrert etter fødsel. For avlsemner blir prøveutstyr utsendt umiddelbart etter kalven er regis trert i Kukontrollen, mens skal du bestille prøveutstyr selv må det gå 10 dager fra kalvingen er registrert før det er mulig å gjennomføre bestillingen. Vi oppfordrer alle til å være kjappe med å registrere kalvingen i Kukontrollen slik at dere kan få svar på spesielt avlsemner så fort som mulig.

Figur 2: Oversikt over prøveflyten fra ørevev mottas hos Biobank til avlsverdier publiseres. Hele prosessen fra Biobank mottar prøvene til svarene foreligger tar fra fire til åtte uker.

Tiden det tar

Biobank sender prøver til laboratoriet en gang i uka. Prøver som mottas dagen etter en forsendelse, ligger dermed maks en uke hos Biobank før de blir sendt videre. Postgang mellom Biobank og laboratoriet tar omtrent 1–2 dager. Laboratoriet starter å prosessere prøvene så fort de mottas, men siden en chip har et gitt antall plasser, så vil noen prøver måtte vente til neste ukes leveranse fra Biobank før de får bli med. De ligger altså maks én uke på vent hos Neogen (laboratoriet) før analysene settes i gang. Prøvene er hos Neogen maks 14 dager før Geno mottar resultatene. Geno starter avlsverdiberegning annenhver uke. Avlsverdiberegningene tar noen dager og resultatene publiseres så fort kjøringen er ferdig og godkjent.

Årsaker til at det kan gå litt lengre tid

De nye øremerkene der ørevevsprøven til GS-testing tas samtidig som øremerket settes i øret.

Foto: OS ID

Dersom Geno mottar resultater fra laboratoriet rett etter en avlsverdiberegning er startet, må disse vente til neste avlsverdiberegning to uker senere. Det er derfor man kan oppleve at det varierer noe hvor lang tid det tar før man mottar resultater etter genotyping. I tillegg hender det at en prøve feiler og må genotypes på nytt. Alle prøver får to forsøk, men dersom det feiler for andre gang, sender vi ut nytt prøveutstyr. Dersom det sendes ut nytt prøveutstyr fordi vi trenger nytt ørevev for å gjennomføre genotypingen, er dette selvsagt kostnadsfritt for produsenten. Det er rundt 0,01 prosent sjanse for at prøvene feiler en gang, og av disse er det kun 20 prosent som feiler for andre gang, hvor det da er nødvendig å sende ut nytt prøvemateriell. Det er også enkelte prøver som blir avvist før genotyping fordi det mangler ørevev i prøven. Slike dyr vil også få utsendt nytt prøvemateriell kostnadsfritt.

97 prosent av GS-prøvene var ferdig analysert innen 30 dager i 2023

Det nye øremerket skal settes i venstre øre.

Foto: Eva Husaas

Som nevnt over sier vi at det tar 4 til 8 uker fra Biobank mottar ørevevet til resultatene er publisert. I det prøven mottas hos Biobank registreres den med dagens dato. Det er samme dato som produsenten ser under bestillingsstatus i Kukontrollen. Da står det en dato og «prøve mottatt». Vi kan derfor enkelt undersøke hvor lang tid det faktisk tok fra prøven var mottatt hos Biobank til den var ferdig analysert hos Neogen for alle dyr i 2023. Det er 3.2 prosent som var ferdig analysert innen 10 dager (2 prosent mer enn året før), 57.5 prosent var ferdig analysert mellom 10 til 20 dager etter Biobank mottok prøven (23.6 prosent økning fra året før) og 36 prosent var ferdig analysert innen 20 til 30 dager. Det betyr at prøveneblir analysert betydelig raskere sammenlignet med tidligere år.

Kun 3.2 prosent fikk svar innen 30 til 50 dager. Dette er sannsynligvis dyr som har vært uheldig og kommet innenfor kategoriene beskrevet i avsnittet over.

Alderen på hunndyrene det ble bestilt genotyping av i 2023 viser at halvparten var født samme år, 42 prosent av dyrene var født i 2022 og resten var født mellom 2011 og 2021.

Nyhet 1: GS-merke og offisielt elektronisk øremerke – alt i ett!

I september 2024 innføres muligheten for uttak av ørevev til GS-testing i forbindelse med merking av nyfødte NRF-kvigekalver. Denne muligheten har lenge vært etterspurt og fra september åpner vi endelig opp for dette. Det ikke-elektroniske merket i det høyre øret blir som før, mens du tar en vevsprøve av kalven samtidig som du setter i det offisielle elektroniske øremerket i det venstre øret. Du bestiller disse merkene i nettbutikken til MSD Animal Health (OS ID), på samme måte som du ellers bestiller øremerker. Det nye merket skal settes i venstre øre, og det nye er at ørevev tas ut når dette merket settes i og at en slipper et eget GS-øremerke.. Det vil derfor ikke lenger være nødvendig å bestille grønne GS-merker til nyfødte NRF-kvigekalver. De grønne GS-merkene skal imidlertid fremdeles benyttes til blant annet seminokseemner, bestilling av genotyping for eldre NRF-kuer og ellers for produsenter som ikke ønsker å benytte seg av den nye løsningen.

Med det nye merket er det ikke lenger nødvendig å vente til etter kalven er født med å bestille GS-utstyr. Utstyret ligger klart hos deg, og du kan sende inn GS-prøven rett etter kalven er født og merket er på plass i øret.

Nyhet 2: åpner opp for å sende GS-prøver med melkebilen i september

@bt:Vi samarbeider med Tine for å finne en løsning der du kan sende GS-prøvene med melkebilen, på samme måte som du i dag sender melkeprøver. Vi skal tilrettelegge slik at Q-meierienes produsenter også kan ta del i denne løsningen. Sending av GS-prøver med melkebilen regner vi med å ha på plass samtidig som vi innfører det kombinerte merket i september.

Mer info om alt dette kommer etter hvert, men det er greit å merke seg at du bør drøye større bestillinger av øremerker fram til september dersom du ønsker å benytte deg av det kombinerte merket så fort det er klart for bestilling.